IMG_3988Ja, dat lees je goed! Het is mij gelukt 6 maanden zonder alcohol door het leven te gaan. Ja dit was vrijwillig en vond het eigenlijk helemaal niet moeilijk! Ik dronk geen alcohol omdat ik het een keer wilde uit proberen en omdat ik aan het trainen was voor de Alpe d’Huzes.

Dat alcohol niet goed voor je is weten we allemaal wel, maar het laten staan is voor sommige toch wel erg moeilijk. Het is ook een gezelligheidsding en gewoon weg een gewoonte geworden. Zelf geniet ik ook van een wijntje of een lekker koud biertje zoals je op de foto kunt zien. Maar hard trainen en alcohol gaan helaas niet samen.

Alcohol is niet goed voor je sportprestatie. Alcohol verstoort verschillende processen in het lichaam waarvan de belangrijkste je vetverbranding, spieropbouw en herstel.

Dus koos ik ervoor om 6 maanden zonder te doen. Deze foto is trouwens gemaakt toen ik na 6 maanden voor het eerst weer een wijntje nam. Ik heb geleerd in die 6 maanden dat je prima zonder alcohol kunt leven en ben ik bewuster van de nadelen van het drinken van alcohol. Ik vertel je 7 voordelen waar ik na een maand al profijt van had.

Stoppen met alcohol of minderen kan vele voordelen opleveren.
Na een maand had ik al profijt van deze voordelen:

1.Meer energie
Het geeft meer energie omdat je geen opstart problemen hebt in de morgen (lees kater). Je staat dus fris en fruitig op zonder hoofdpijn en een droge mond. Zo kan je energiek aan je dag beginnen zonder dat je 10-0 achter staat.

2 Je lever hoeft niet meer zo hard te werken.
Alcohol is voor het lichaam een giftige stof. De lever is het orgaan dat alle vreemde en giftige stoffen uit het bloed afbreekt. Het afbreken van een standaardglas alcohol duurt één tot anderhalf uur, of dat nou bier of wijn of sterke drank is. Bij overmatig alcoholgebruik kan de afbreekfunctie van de lever verstoord raken. Als je stopt met drinken, verbetert het functioneren van je lever en dus jouw gezondheid

3 Betere nachtrust
Je denkt misschien dat je beter slaapt als je een slokje op hebt, omdat je sneller in slaap valt. Maar je lichaam moet hard werken om al die gifstoffen uit je lichaam te krijgen. Waardoor je niet diep slaapt en niet goed uitrust.

4. Bespaart je geld
Elk weekend naar de kroeg of een avondje stappen zonder alcohol zal je geld besparen. Non alcoholische drankjes zijn nou eenmaal goedkoper dan alcohol. Plus je drink er minder van.

5. Helpt bij het afvallen
Wil je afvallen, zal je sneller resultaat boeken als je de alcohol laat staan. De calorieën die je in je drankje zitten, krijg je geen vol gevoel van. Je krijgt juist trek in lekkere hapjes of je gaat na het stappen nog even langs de snackbar. Dit zijn niet te beste keuzes vooral niet als je wilt afvallen.

6. Beter humeur
Je wordt relaxter en je voelt je gelukkiger. Alcohol versterkt de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Dat heeft op de lange termijn heel wat nadelen, zoals afbraak van spierweefsel en aanmaak van buikvet. Een belangrijk effect van een overschot aan cortisol is echter ook dat je je er chronisch gestrest van gaat voelen.

7. Het helpt je inzien dat minderen of stoppen beter is
Na 6 maanden kan ik zeggen dat ik bewuster ben gaan drinken en eigenlijk nog maar heel weinig drink. Wanneer je zal minderen of gaat stoppen merk je hoe erg het een gewoonte is geworden en hoe veel je voorheen alcohol nuttigde. Wanneer je stopt of gaat minderen zal je snel de voordelen in zien. Af en toe alcohol drinken is op zich geen groot probleem. Helemaal geen alcohol is natuurlijk het beste voor je gezondheid.

alcohol event fun hangoverHeb je al zo vaak gezegd ‘ik ga nooit meer drinken”? Misschien niet nooit meer maar probeer eens te minderen met alcohol en je zult snel positieve voordelen ervaren.
Ben je vaak moe, wil je afvallen of wil je juist geld besparen ? Dan is het geen slecht idee om eens uit te proberen.

Vragen of tips nodig laat een reactie achter 😉

Liefs,

Annegreet

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.