Vandaag Wereld Diabetes Dag!

Diabetes mellitus (DM) is een van de meest voorkomende
aandoeningen in Nederland.
Diabetes type 1 is een chronische ongeneeslijke auto-immuunziekte.
Bij diabetes type 1 worden cellen in de alvleesklier die insuline aanmaken vernietigd door het eigen immuunsysteem. Dat heet een auto-immuun reactie. Insuline is nodig om glucose de cellen in te krijgen. Bij mensen met diabetes type 1 kan glucose de cel dus niet in, en blijft in het bloed. Het bloedsuikergehalte is daardoor te hoog.

Diabetes type 2 

Mensen met diabetes type 2 (suikerziekte) zijn verminderd gevoelig voor insuline en maken meestal minder insuline aan. Insuline is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het bloedglucosegehalte. Een ander woord voor bloedglucose is bloedsuiker. Insuline is nodig om glucose in de cellen toe te laten. Bij mensen met diabetes kan glucose de cel niet in, en blijft in het bloed. Het bloedsuikergehalte is daardoor te hoog. De nieren scheiden een deel van de glucose uit via de urine.

De verwachting is dat het aantal diabetespatiënten de komende jaren fors zal stijgen.
Een grote boosdoener bij het ontstaan van deze aandoening is een “ongezonde’ leefstijl.

Hier 5 tips om diabetes type 2 te voorkomen

  1. Bewegen maakt deel uit van een gezonde leefstijl. Weinig bewegen is vaak deel van een ongezonde leefstijl, met een ongezond eetpatroon, overgewicht en veel stress. Een ongezonde leefstijl vergroot het risico dat diabetes 2 ontstaat.
  2. Bewegen helpt een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor diabetes type 2.
  3. Beweging helpt het lichaam gevoelig te blijven voor insuline. Insuline zorgt ervoor dat glucose uit het voedsel door de weefsels wordt opgenomen. Telkens als je eet, stijgt de bloedglucosewaarde en maakt het lichaam dit hormoon aan. Dankzij de insuline zakt bij gezonde mensen de bloedglucosewaarde binnen twee uur naar een waarde tussen 4 en 7. Maar mensen met diabetes type 2 zijn niet meer zo gevoelig voor insuline. Daardoor blijft de waarde hoog, met alle gevolgen van dien. Uit onderzoek blijkt dat één dag niet bewegen de insulinegevoeligheid al negatief beïnvloedt. Dat leidt op den duur tot diabetes type 2.
  4. Door te bewegen verbruik je energie. Dat zorgt ervoor dat de cellen de glucose beter opnemen. Onder meer de spieren worden met beweging aan het werk gezet. Die nemen veel glucose op uit het bloed: ongeveer tachtig procent. Kortom: hoe meer spiermassa je hebt, hoe beter het lichaam de glucose kan verwerken.
  5. Bewegen heeft een gunstige uitwerking op het immuunsysteem. Het immuunsysteem speelt niet alleen een rol bij bacteriële of virale infecties, maar ook bij chronische ziekten als diabetes. Zolang je niet extreem intensief en langdurig sport, bevordert beweging je natuurlijke afweer.pexels-photo-103520

Sporten met Diabetici

Is het mogelijk om te sporten met diabetes? Ja zeker, het is zelfs aangetoond dat het verbeteren van een actieve leefstijl positieve invloed heeft op diabetici.
Regelmatig beweging is goed voor een gezond gewicht en helpt tegen stress.
Stress heeft een negatief effect op de bloedsuikerspiegel. Sporten heeft juist een positief effect op de bloedsuikerspiegel.  Sporten speelt een belangrijke rol in mijn leven en ik zou niet zonder kunnen. Sport moet toegankelijk zijn voor iedereen en daarom begeleid ik mensen met diabetes. Wil je gaan sporten?  Luister goed naar je lichaam en zorg dat je voldoende aandacht besteed aan de voorbereiding.

Ben je geïnteresseerd of heb je vragen?
Stuur een mail naar info@seven-lifestyle.com neem contact op via het contactformulier

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.