Keiharde realiteit.
Misschien een heftig onderwerp voor sommigen, maar het is de keiharde realiteit.
1 op de 3 mensen komen in aanraking met kanker, sinds 2008 is kanker doodsoorzaak nummer 1 in Nederland met zo’n 45.000 doden per jaar. Bij ruim 100.000 mensen per jaar wordt kanker gediagnostiseerd; bijna 3% van de bevolking heeft kanker. Mannen overigens vaker dan vrouwen.

Dat bewegen goed is voor je weten we inmiddels wel.
Maar dat bewegen en trainen ook bescherming biedt tegen kanker, is veel minder bekend. Toch komen er steeds meer studies die laten zien dat bewegen ook bescherming biedt tegen het ontstaan van kanker en dat bewegen, en de daaraan gerelateerde fitheid, ook kan helpen bij het herstel na kanker. Bewegen is tegenwoordig veel minder vanzelfsprekend dan het vroeger was. Voor veel van onze dagelijks activiteiten is nauwelijks meer fysieke inspanning vereist. Daardoor ligt overgewicht op de loer en dat is ook wat er de laatste decennia is gebeurd: steeds meer mensen zijn te zwaar. En overgewicht is een duidelijke risico­factor voor veel ziektes, met name hart- en vaatziekten en diabetes, maar dus ook voor kanker. Omdat bewegen helpt tegen overgewicht, biedt het dus ook bescherming tegen kanker. Maar dat niet ­alleen. Er is ook een directe relatie tussen meer bewegen en minder kans op sommige soorten kanker, onafhánkelijk van het gewicht!

Rustig aan doen?
Kanker zélf en chemotherapie vraagt de nodige energie van het lichaam waardoor (ernstige) vermoeidheid, conditieverlies en spierafbraak kunnen ontstaan. De patiënt is daardoor geneigd om rust te nemen om zo energie te sparen en vermoeidheid te voorkomen. Uit wetenschappelijke studies blijkt echter dat sporten en intensief bewegen tijdens chemotherapie de vermoeidheid en het conditieverlies juist kan verminderen en verlies van spieren kan beperken. Andere voordelen van sporten bij kanker zijn:

  • Een vermindering van het aantal bijwerkingen van de chemotherapie en de ernst ervan zoals misselijkheid en pijn.
  • Een sneller herstel na de chemotherapie.
  • Een toename van zelfvertrouwen en concentratie.
  • Een vermindering van depressieve klachten.
  • Een betere slaapkwaliteit.
  • Een verbetering van de kwaliteit van leven.

Uit onderzoek
Vrouwen met borstkanker die een bewegingsprogramma volgen tijdens chemotherapie  hebben minder last van bijwerkingen als vermoeidheid, conditieverlies, misselijkheid en pijn. Bovendien hoeft de dosering chemotherapie minder vaak aangepast te worden. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd geleid door prof. dr. Neil Aaronson van het Antoni van Leeuwenhoek. Lees hier meer over het onderzoek.

Trainen met seven lifestyle
Wij zijn er voor iedereen. Seven lifestyle is er voor mensen met kanker vanaf het begin van diagnose. Samen gaan we aan de slag! Een persoonlijke training helemaal ingericht speciaal voor jou. Met 100% aandacht en tijd, voor jouw resultaat!
De training kan al worden gestart voordat de chemotherapie of operatie plaatsvindt, zodat het ’better-in, better-out’ principe van toepassing is: hoe fitter je de behandeling in kan gaan: des te beter zal je herstel zijn.

Geïnteresseerd of vragen?
Stuur een mail naar info@seven-lifestyle.com neem contact op via het contactformulier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.